Не мога да кажа дали в момента в Черно море плуват

...
Не мога да кажа дали в момента в Черно море плуват
Коментари Харесай

Екоминистърът: Не мога да кажа плуват ли мини в Черно море

Не мога да кажа дали в момента в Черно море плуват мини, само че това е една от дилемите ни – да ги следим. Това съобщи в утринния блок на bTV министърът на околната среда и водите Юлиан Попов, който беше част от формалната българска делегация в Украйна.

„ Войната в Украйна е въпрос на сигурност в цяла Европа и тя има доста измерения. Моето присъединяване в делегацията беше обвързвано с това България, дружно с Германия и Финландия, да бъде ко-лидер на екологичното възобновяване и поддържането на екологична сигурност в Украйна. Най-малкото ние разделяме Черно море с тази страна, а знаете какво стана предходната година “, разясни той.

Министър Юлиан Попов разясни, че уговорките ни са експертни, политически и координационни. „ Екологичните вреди са големи. Те не са единствено национални, те са интернационалните “, разясни той.

От думите му стана ясно, че Украйна има работа, която „ пресмята в ход всички вреди нанесени на околната среда “. „ Практически това е първата война в света, която се осчетоводява в действително време. Това е доста забавен феномен. Изчислени са вреди за стотици милиарди “, сподели още той.

Юлиан Попов изясни, че най-голямата вреда на околната среда е нанесена при взривяването на язовир „ Нова Каховка “. Според него е мъчно да се реши дали оборудването би трябвало да се възвърне такова, каквото беше преди месеци, или би трябвало да се премине към различен вид възобновяване.

„ Министерството на околната среда на Украйна е малко като ведомство, само че към него работят доста хора. Ето за какво те регистрират огромен брой жертви “, сподели още министърът.

Той отхвърли да разяснява идната ротация, която по стратегия би трябвало да се реализира на 6 март.  „ Не ме питайте за ротацията, нищо не мога да ви кажа “, уточни той.

Юлиан Попов обаче посочи въпреки всичко, че всички решения и оценки на министрите се вършат от премиера акад. Николай Денков и вицепремиера и външен министър Мария Габриел. Ако получи покана, той е подготвен да остане министър на околната среда и водите след ротацията. 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР